trafikulykke

Ulykker og erstatninger

Dårlig sigtbarhed – i kombination med glatte veje – er ofte grunden til trafikulykker. Således også forleden dag. Denne gang var det en meget alvorlig ulykke, da den involverede et sted imellem 30 og 40 biler. Det er altså ret mange. To mennesker omkom. Desværre. Reportagen fortæller også, at der er flere tilskadekomne. Helt præcist hvor mange blev ikke oplyst. Men hvad vil det sige at være kommet til skade? Ja, det er da et underligt spørgsmål at stille. Nogle af bilisterne – og eventuelle passagerer i bilerne – har slået sig – måske brækket et ben eller en arm – de er helt klart kommet til skade og kan søge om erstatning (ligesom de pårørende til de omkomne kan).

Senere følgevirkninger

Men mange ved måske slet ikke, de er kommet til skade endnu. Ok, de kunne godt mærke, at deres hoved blev kastet frem og tilbage – men de ved måske slet ikke, at de har fået piskesmæld. Og piskesmæld er en meget typisk skade ved trafikulykker. Det har noget med de hårde opbremsninger at gøre. Eller at en bilist bomber ind i en anden bilist. Det stød, som det giver i nakken føles ikke umiddelbart som smerte, og det kan heller ikke ses. Men efter rimeligt kort tid, så kan der komme smerter i nakken og hovedpine. Det kan tage lang tid at komme af med et piskesmæld. Hvor mange, af de 30 til 40 bilister – plus eventuelle passagerer i bilerne – der har fået piskesmæld, er ikke til at vide.
Vi kan kun håbe, at de selv ved, at de skal have registreret, at de har været involveret i en trafikulykke og, at de muligvis har fået piskesmæld. De skal med andre ord til lægen, så det kan blive skrevet ind i deres journal. Og vi må håbe, at de ved, at de skal besøge deres læge indenfor 72 timer efter at ulykken skete.

Forsikringsselskabernes krav om anmeldelse

Grunden til, at de skal det, er, at mange forsikringsselskaber betvivler, at de har været involveret i en trafikulykke, hvis anmeldelsen kommer senere. Forsikringsselskaberne vil nemlig argumentere for, at der ikke er årsagssammenhæng, hvis anmeldelsen af smerter kommer senere end 3 døgn efter ulykken.

De har en god grund til det: Piskesmæld kan ikke registreres via røgten eller scanning. En erstatningssag vil derfor bero på, hvad den skadeslidte siger. Og her kan det være svært at forklare et stort forsikringsselskab, at du taler sandt. Piskesmæld erstatning er ikke nemt at få tilkendt. Derfor er det rigtigt fornuftigt at henvende sig til en god erstatningsadvokat som her. Der skal nemlig bruges meget tid og energi på at føre hele korrespondancen med forsikringsselskabet.

Hvor mange mon får skader

Det ville være interessant at høre mere om, hvor mange mennesker, der virkeligt kom til skade under den alvorlige ulykke, som skete forleden dag. Og særligt: hvor mange har fået piskesmæld?  Desværre er dette ikke oplysninger, som reportere vil bruge tid på at finde. Måske må de heller ikke få sådanne oplysninger. Det kan være, at der måske er en reporter, som på et tidspunkt finder ud af, at det kunne være en god historie at fortælle offentligheden mere udførligt om piskesmæld.