man in gray quarter-sleeved shirt singing

Lys og lyd

Er der noget bedre end en tur i biografen på sådan en kedelig tirsdag aften? Bare det, at du lader dit legeme flyde ned i den bløde og dybe stol i den lille intime sal, er skønt. Og når filmen så starter, så kan du lade højtalerne fylde dine ører med filmens musik og dialoger. Du ser billederne på det store lærred. Og du nyder, at du ikke selv behøver at regulere på højtalernes lydstyrke. De første minutter går dog oftest med, at du kan høre andre biografgængere åbne forskellige slikposer – eller dåser med sodavand.

Gode højtalere

Heldigvis så har de gode højtalere her i den biograf, som du valgte her til aften, som kan overdøve lyden af slikposer og colaer, der bliver åbnet.

Filmen handler om en rockgruppes vej fra at lave musik i en garage til at blive rigtigt berømt og elsket – over hele verdenen. Du får indblik i gruppens medlemmers indbyrdes konflikter. Der er live klips i filmen, der viser, hvordan gruppen forlanger, at deres lysshow bare skal være helt under kontrol. Både lys- og lydteknikerne får det at vide – på flere forskellige måder. Faktisk er der en af gruppens medlemmer, der smadrer en højtaler under en koncert, fordi lydteknikeren ikke har tilsluttet den.

Du var slet ikke klar over, at gruppen faktisk fungerede meget diktatorisk overfor det personale, som en koncert kræver. Du var heller ikke klar over, at der var ret stor udskiftning i gruppens medlemmer. Men det var der: Så blev trommeslageren udskiftet. Dernæst var det en af guitaristerne. Og gruppens leder, ja han var faktisk ikke den dygtigste bassist. Men på en eller anden måde formåede han at få gruppens musik ud til en meget stor fanskare.

Lysshows og lyseffekter

Filmen fortæller om de år, hvor gruppen ikke havde så stor berømmelse. Den fortæller om, hvordan de måtte spinke og spare for at få råd til både bedre instrumenter og til højtalere, der også kunne anvendes til koncertbrug.
Du fik også kendskab til, hvordan gruppens medlemmer reagerede under prøverne til deres koncerter forskellige steder i verden. Og du lærer, at der er forskellige opfattelser af, hvad et godt lysshow og lyseffekter til en koncert er. Filmens skaber har nemlig lagt små interviews med folk, der lige har været til koncert med gruppen, ind. Der er nogle, der påpeger at lysshowet var fedt. Andre nævner det ikke med et eneste ord. Filmen varer i knapt to timer. Du nyder at høre god musik. Og at biografen ikke er totalt fyldt med andre mennesker.

Livet som musiker er ikke kun sjov

Efter filmen går du hjem. Stille og roligt. Tænker over livet som musiker. Tænker, at der er mere, der skal være styr på, når man er musiker, end blot at kunne spille og synge: Musikerne skal kunne stole på at højtalerne virker. De skal kunne holde ud at blive blændet i øjnene, når koncerten kører på fuldt tryk, hvor lysshowet ligesom støtter en eller flere musikere. Og ja, de skal også kunne holde ud at leve med tinnitus. Der bliver jo spillet højt til rockkoncerter. Muligvis skal de også kunne holde ud, at deres stemmebånd bliver misbrugt – de skal jo også synge højt.