Moderne tider i kassen

Kæden på min cykel var ikke bare hoppet af, nej den var knækket, og der manglede et par led, så den ikke længere kunne sættes på igen. Det var sagt på godt jysk rigtig træls, for vi holdt ferie i vores sommerhus, og jeg nyder at tage cyklen, når der for eksempel skal købes ind i byen nogle få kilometer fra vores sommerhus.

Heldigvis havde jeg tidligere lagt mærke til, at der var en cykelsmed inde i byen, så jeg fik bakset min cykel ind i bilen og kørte til byen for at få hjælp hos cykelsmeden. Det klarede han hurtigt med en ny cykelkæde, og da jeg skulle betale, spurgte han, om jeg skulle bruge en kvittering.

Nå sådan, tænkte jeg, han er nok noget af en krejler. Han åbnede da også bare en skuffe og lagde mine penge ned i den. Handlen gik helt uden om hans kasseapparat – og dermed formentlig også uden om momsregnskab, skat og så videre.

Jeg bryder mig ikke meget om den slags, men her i det nordvestjyske er det nok ret almindeligt, at der handles uden om kasseapparater og uden om irriterende kassesystemer, der binder den forretningsdrivende til at betale både moms og skat.

Men i betragtning af min status som sommergæst i området valgte jeg at lade være med at sige noget. Men jeg kunne ikke lade være med at spekulere over, hvor mange gange i løbet af en dag, cykelsmeden gennemførte en handel, uden at hans kasseapparat kom i brug.