Vinter i Danmark kræver opvarmning

Energipriser og isolering

Her i de sidste par dage har vi hørt reportager om, at folk er blevet meget forskrækkede, nå de modtog varmeregningen. Det gælder især dem, der fyrer med naturgas. De har oplevet stigninger på mere end 300% på et år. Nogle forbrugere har udtalt, at de ikke ser frem til vinteren. De er dog indstillet på at tage en ekstra sweater på – og at de ikke kan fyre så meget, som de plejer. Regningerne skal betales, og livet skal fortsætte. Det er synd for dem, at de er nødt til at se frem til en kold vinter. Men der er faktisk noget, som de kan gøre, som kan bidrage til, at varmeregningerne, der kommer, ikke vil blive helt så store som den, de lige har fået. Du kunne sørge for at tjekke, at de har god loftsisolering i deres hus. Det er en af de vigtigste isoleringer, som bare skal være i orden.

Varme stiger op

Som alle ved, så stiger varm luft til vejrs. Og er loftsisoleringen ikke god, ja, så sker der det, at den varme luft siver direkte ud. Og det kan faktisk undgås, hvis loftsisoleringen er god. Et hus, der har god loftsisolering, vil være bedre til at kunne holde på varm luft. Og faktisk vil det også være bedre til at kunne køle et hus ned på de rigtigt varme dage.

Så hvis du er en af dem, der har fået en forskrækkende høj varmeregning, så sørg lige for at tjekke loftsisoleringen. Det kan godt være, at du allerede har gjort det – og at energieksperten sagde, at alt er ok. Men det kan også godt være, at du har glemt det – eller slet ikke har tænkt på det. Det er jo menneskeligt at glemme. Og man kan ikke altid tænke alt igennem. Hvad skal du gøre? Ja, det er faktisk meget simpelt. Du skal kontakte et godkendt isolatørfirma i dit område og lave en aftale med deres energiekspert om, at han eller hun kommer, så I sammen kan tjekke hele huset igennem for at se, om der er den nødvendige isolering overalt. Og I kan sagtens starte med loftet.

Hvis energieksperten fortæller dig, at loftsisoleringen er utilstrækkelig, så skal du naturligvis gøre noget ved det. Det kan være, at der skal laves en helt ny loftsisolering eller det kan være, at den eksisterende loftsisolering skal suppleres med ekstra isolering. Det vil energieksperten, du får besøg af, kunne fortælle dig. Og han vil også kunne rådgive dig om andre tiltag, der måske kan gøre dit hus endnu bedre isoleret. I første omgang handler det om loftet. Ok?

Hvor tyk isolering?

Når du så får at vide, at der skal et ekstra lag isoleringsmateriale på loftet, så vil du sikkert gerne vide, hvor meget, der skal til – og hvad det koster. Og her er det, at du skal vide, at hvis du har ca. 40 cm isoleringsmateriale på loftet, så anses det for tilstrækkeligt. Mindre end det, kan i nogle tilfælde gøre det, men sjældent. Og ja, prisen kan umiddelbart virke lidt afskrækkende. Men tænk på, at du vil kunne spare på varmeregningen.

I vidste det sådan set godt. Det var bare sådan noget, som I blev ved med at udskyde. Det var jo sjovere at bruge pengene på en 14-dages ferie i Italien, end det var at få huset isoleret. Men nu står I altså i en dum situation. Priserne på gas og el er steget gevaldigt, og det kan se ud, som om, at vinteren bliver ekstra hård. Ikke på grund af klimaet og vejret. Den bliver ekstra hård, fordi varmeregningen er steget meget – og udsigterne til, at de vil falde, er bestemt ikke de lyseste.

Derfor har I også spændt bælterne ind. Det bliver ikke til en ferie til udlandet i år. Det bliver en sommer, hvor en del af jeres opsparing skal bruges til endelig at få lavet den hulmursisolering, som I burde have fået lavet for lang tid siden. Det er ærgerligt. Men det er nødvendigt. Og feriedestinationerne flytter sig ikke. Pengene I vil kunne spare på varme, vil givetvis kunne finansiere næste år ferie. Så pyt. Op med humøret og kom i gang.

Få de hulmure isoleret nu

Det første, som I skal gøre, er at få fat i en energiekspert. Der findes mange isolatørfirmaer, der har sådan en ansat. Han kommer gerne og besøger jer og tjekker isoleringen i huset. Og han gør det gratis. Så det er da et plus på listen, ikke? Hvor lang tid eksperten er om at tjekke huset, kan jeg ikke sige. Det kommer jo lidt an på, hvor stort det er. Men det kan sikkert gøres på nogle timer.

Eksperten vil kunne fortælle jer, om der er brug for hel ny hulmursisolering og pris eller om en efterisolering af hulmurene vil være tilstrækkeligt. Det kan være, at der er brug for begge dele. En mur skal måske have ny isolering – en anden kan nøjes med efterisolering. Det næste, I så skal gøre, er at aftale med isolatørfirmaet, som helst skal være et autoriseret firma, om, hvornår de kan sende folk ud, som kan udføre isoleringen. Det er nemlig ikke en opgave, som alle og enhver kan udføre korrekt. Også selvom det faktisk ikke er en kompliceret proces.

Det kan klares ret hurtigt

Det kan godt være, at I skal vente i nogle dage, inden isolatørerne kan komme. De skal jo have isoleringsmaterialet med sig – og det kan være, at de må vente på, at det materiale, som I har valgt at isolere med, først kan nå frem til dem efter få dage. Men tålmodigheden har I. Når I så har en aftale om, at de kommer, så tager det altså kun en enkelt dag for dem at udføre arbejdet i alle hulmurene. Og I behøver ikke engang at tage fri fra arbejdet. De kan sagtens udføre deres arbejde. En hulmursisolering udføres som regel altid udefra. Så når I kommer hjem efter arbejde den dag, så vil I måske se lidt mørtel hist og her rundt omkring husets ydermure. Men ikke mere end det. Og når I går indenfor, så vil I blive overraskede: I vil nemlig kunne mærke forbedringen i huset øjeblikkeligt.