I Chile brugte vi ATV

Overordnet set var jeg jo bare utroligt heldig, da jeg slap uden en skramme under et voldsomt jordskælv i Chile, hvor jeg var udstationeret i et halvt år. I dagene efter skælvet deltog jeg sammen med mange andre i redningsarbejdet, som var meget besværligt, fordi næsten alle veje var blevet ufremkommelige på grund af jordskælvet.

Jeg ved ikke, hvem der fik den gode ide, men en dag ankom der en lastbil fyldt med små, terrængående motorcykler med fire hjul, en såkaldt ATV. Ved hjælp af dem kunne vi komme rundt i terrænet på steder, hvor selv firehjulstrukne biler måtte give op. Vores maskiner havde fået påmonteret en stor metalkasse bagpå, så vi kunne bruge dem til at transportere nødhjælp ud til de små byer, hvor ellers kun helikoptere kunne nå frem.

Den chilenske regering havde også sørget for en pæn forsyning med ATV reservedele, for der opstod uvægerligt skader på nogle af maskinerne på grund af skarpe klippestykker og andet, som vi fra tid til anden kom til at påkøre.

Det var i de få dage, at jeg fandt ud af, hvorfor en del mennesker køber en billig ATV for at bruge den til sportslige udfoldelser. Efter bare den første tur, hvor man lige skulle vænne sig til maskinen, oplevede jeg det som værende både sjovt og udfordrende at tumle sådan en ATV i et ellers ufremkommeligt terræn.

Vi var blevet pålagt altid at have styrthjelm på, når vi kørte på dem, og det var godt, for flere af de andre oplevede at vælte.