Børn med en ukulele

Mode i instrumenter

Er der mode inden for musik? Ja, det er der da. Vi ved alle, hvor vi skal henvende os for at få at vide, hvilke tunes der, ligger på top-10. Nogle følger trofast med i de ugentlige podcasts, der udkommer om det. Eller vi hører dem via et radioprogram, som vi streamer. Men er der også mode inden for musikinstrumenter? Ok, der vil altid være nogle instrumenter, der er populære. Fx et klaver eller en elektrisk guitar. Man kan ligesom sige, at de tilhører musikinstrumenternes klassikere. Ligesom en trekvartlang vinterfrakke også altid være en klassiker inden for tøjbranchen.

Ukulelen er det nye sort

Men så er der altså nogle instrumenter, der lige pludseligt dukker op og bliver meget populære. Når jeg siger ’dukker op’, så taler jeg ikke om nyopfundne instrumenter. De har som regel altid eksisteret. De er bare blevet populære – af en eller anden grund. Tag nu fx ukulelen. En ukulele – se mere her –  er en af de her små guitarer, der kun har 4 strenge. Ukuleler er meget populære i dag. Hvorfor har jeg simpelthen ikke den fjerneste anelse om. Jeg kan forestille mig, at det har noget at gøre med, at den er nem at lære at spille på. Måske har det også noget at gøre med, at en ukulele er lille, og derfor er den også nem at rejse med. Og vi er jo blevet meget mere mobile i de sidste år. (Pandemiperioden undtaget.) Vi vil gerne have vores instrument med os, hvis vi fx skal ud at rejse i lang tid. Måske skal vi til udlandet i forbindelse med job eller studier.

De er ret billige at købe

Men jeg kan også godt forestille mig, at ukulelen er så populær, fordi den har en sjov og sød klang, når man spiller på den. Måske har det også noget at gøre med, at dens klang får os til at tænke på Hawaii. Og hvem drømmer ikke om Hawaii: Der er smukt og frodigt. Folk er venlige, og ja, ukulelen stammer fra Hawaii.

Har du selv overvejet at anskaffe dig en ukulele – de er ret billige? Jeg kan godt forstå det. Det har jeg også. Tanken om at kunne spille glad musik for venner og familie er da dejlig. Og tanken om bare at kunne spille glad musik for sig selv har intet med egoisme at gøre. Og det er faktisk muligt hurtigt at lære at spille på en ukulele – og så ER det jo en ny trend, ikke. Da der kun er fire strenge at holde styr på, er det nemmere at lære de rigtige akkorder, som skal bruges. Det er også sådan, at det er nemmere at trykke strengene ind på en ukulele i forhold til på en guitar. Det betyder, at du nemmere får den rigtige lyd frem.

Mange udgaver, farver og prislag

Står du og er ved at beslutte dig for at købe en ukulele, så skal du vide, at de få i mange forskellige udgaver og prislag. Det er dog ikke et dyrt instrument. Du skal derfor hellere kigge på størrelsen af ukulelen. Der findes nemlig meget små ukuleler, og der findes nogle lidt større ukuleler. Den helt lille ukulele vil måske være for lille til dig og din hånd. Den vil måske være mere passende til et barn.