Signal fra kvindehjemmet

Min niece læser til læge. Hun er ved at gøre sine studier færdige og skal derefter til at specialisere sig. Hun er sød. Og hun har en meget veludviklet sans for, hvad der er retfærdigt og uretfærdigt. Når hun ikke læser eller går til forelæsning, har hun et fritidsjob på et kvindehjem i Nordsjælland. Hun fortæller mig, at jobbet sådan set er nemt nok, men når hun ser en kvinde, der er blevet mishandlet, så bliver hun godt sur over, at der stadig findes mennesker, der ikke kan andet end at gribe til vold, når de bliver vrede og aggressive.

Ikke som læge

Hun er sådan set ikke ansat til at skulle være læge for kvinderne, der kommer på centeret. Hun kan dog godt få brug sin viden. De har en fast og erfaren læge tilknyttet til centeret, som hun kan ringe til, hvis hun føler, at det er nødvendigt. Nej, hun er ansat til at være på centeret og hjælpe kvinder, der måske bare har brug for at tale med et menneske om alt eller intet. Hun går til hånde og hjælper til med nogle af de praktiske gøremål. Fx indkøb eller rengøring på fællesarealerne.

Hun fortæller mig også, at kvindehjemmet ligger i smukke omgivelser, og at det er en nydelse at se kvinderne, der bor på centeret, kommer tilbage til en normal hverdag. Hun fortalte mig en historie om en kvinde, der havde været udsat for psykisk vold. Hun havde været totalt menneskesky, hun havde slet ikke nogen selvtillid. Hun fik hjælp af en psykolog, der er tilknyttet centeret og blomstrede ligesom fuldstændig op efter ret kort tid. Fra at have været totalt passiv og kun adlydende blev hun til en kvinde, der tog initiativer. Kvindehjemmet hjalp hende til at finde den dynamik og energi, hun har i sig. I dag er kvinden en succesfuld forretningskvinde. Hun sælger brugskunst, som hun selv fremstiller. Har sit eget lille værksted og mange af hendes produkter kan man også finde i de store kæder, der sælger isenkram og brugskunst.

Gode erfaringer til senere

Ja, jeg synes, at det er godt, at min niece får nogle erfaringer fra det virkelige liv. Som studerende kan man jo nemt komme til at lulle sig ind i en idé om, at livet er nemt – også selvom man aldrig har penge nok. Jeg tror, det er rigtigt sundt for hende at se, at der er kvinder, der griber bolden og løber med den, når de får chancen og hjælpen til det. Det er godt for hende at se, at der er andre sider i samfundet end en velfungerende familie, hvor far og mor har sørget for at lave et forældrekøb, så der er en sikker studenterbolig. Det er godt for hende at opleve, at andre mennesker har store problemer, som de ikke kan håndtere. Det er godt for hende at tale med mennesker, der ikke har haft de samme muligheder, som hun har. Jeg tror, det vil hjælpe hende fremover som læge. Og som menneske. Det er jo den slags mennesker, hun kommer til at møde fremover i sin karriere.