Haven skal vandes

Havevanding er jo nok et af de emner, der virkelig kan sætte sindene i kog hos haveejere over det ganske land. Nogle sværger til kunstig vanding af haven i hele sæsonen – andre mener det er spild af ressourcer. Men hvad gør man egentlig, når haven er så knastør, at den kunne integreres i Sahara uden at blive opdaget?

I min verden skal haven da vandes, når dne trænger til det. Og hvis man sørger for at gøre tingene nemme med godt grej fra Gardena havevanding, er det jo slet ikke besværligt. Og det pynter altså ganske gevaldigt på haven.

Noget andet der også pynter er smukt anlagt udendørs belysning. Det er fantastisk, hvad lidt lækker lyssætning kan gøre fo ren have, og her sværger jeg klart til Nordlux udendørs lamper. De holder bare godt og er pæne at se på. Og det er jo ikke helt uvæsentligt, vel?

En have er en planlagt rum, normalt udendørs, der er afsat til display, dyrkning og nydelse af planter og andre former for natur. Haven kan indeholde både naturlige og menneskeskabte materialer. Den mest almindelige form i dag er kendt som en bolig haven, men udtrykket haven har traditionelt været en mere generel karakter. Zoologiske haver, som viser vilde dyr i simulerede naturlige levesteder, blev tidligere kaldt zoologiske haver.  De vestlige haver er næsten universelt baseret på planter, med haven ofte ensbetydende en forkortet form af botanisk have.

Etymologien af ordet henviser til kabinettet: det er fra Mellemøsten engelsk Gardin, fra britisk-franske Gardin, jardin, af germansk oprindelse; beslægtet med Oldhøjtysk GART, en inddækning.  Ordene værftet ret, og latin Hortus (betyder “haven”, derfor gartneri og plantage), er sproglige slægtskab-alle henviser til et lukket rum.

I mange haver må børn gerne lege, og nogle af dem ynder at lege med redskaber som for eksempel en løbecykel eller måske endda noget elektronisk legetøj af en art. Når de små unger kommer hjem, smider deres skoletasker og trækker i legetøj, er det bare en fryd at være forælder!